MENU

Home Page -
Introduction -
How to Order -
Vintage 2004 -
Vintage 2006 -
Vintage 2007 -
Vintage 2008 -
Vintage 2009 -
Vintage 2010 -
Wine & food -
Promotion mtrl -
Conferencing -
Map Location -
History Gallery -
Sights Gallery -
About Hungary -
Related Links -
About Us -

 
 

 

Villa Sandahl
 Szándéknyilatkozat

A Villa Sandahl Kft-t 2004-ben alapította egy svéd testvérpár, Sandahl Thord és Sandahl Christer, Christer feleségével, Gunnellel együtt. Régóta készültek borral foglalkozni, így döntöttek a beruházás mellett. Thord egy svéd családi szállítmányozó vállalkozás - 400 alkalmazottal és 200 tehergépjárművel - vezérigazgatója. Christer és Gunnel informatikusok és minőségbiztosítási mérnökök, 25 éve tagjai a svéd Munskänkarna boregyesületnek. 10 éve a Munskänkarna hivatalos kóstolózsürijének is tagjai, melynek borbírálatai az egyesület lapjában havonta jelennek meg, amit 20 000 tag olvas.

A Villa Sandahl 2004 óta kizárólagos használója a 3,4 hektáros Zsuzsanna szőlőnek, közvetlenül az Óbester Panzió mellett és felett, Badacsonyban. Az ültetvényt teljesen felújították, jelenleg kiváló kondícióban van. A fő fajta 25 éve telepített Rajnai rizling, mely későn, röviddel a tél kezdete előtt szüretelve tökéletesen érett gyümölcsöt ad.

A Villa Sandahl Fabien Stirn sigolsheimi önológust, az Elzászi borvidék egyik vezető bortermelőjét kérte fel tanácsadónak, és vele együtt első osztályú, az elzászi grand cru borokéhoz hasonló borászati iskolázást dolgoztak ki. Ez a csodálatos badacsonyi szőlőtermés és a modern, csúcsminőségű francia borászat nagyszerű találkozása. A sajtolás során 3 különböző minőségű frakciót különítenek el, melyeket külön-külön erjesztenek és később házasítanak, így jönnek létre a Silver és/vagy Golden Line minőségű borok. Az igen magas minőségi elvárásokat ki nem elégítő frakciókat eladják. Fékezett erjedést biztosító élesztőkkel, 11 fok körüli hőmérsékleten három hónap alatt erjesztik ki a mustokat.

A Villa Sandahl mérsékelt, hektáronként cca. 5000 kg termésmennyiség elérésére törekszik, ez összesen kb. 14 000 palack évenkte a 3,4 ha-ról. Mivel a Zsuzsanna ültetvény átalakítása még nem fejeződött be teljesen, a jelenlegi termés ennek csupán a fele. A célként kitűzött stílus későn szüretelt, érett termésből készített nagytestű, tiszta utóízű bor, melyben a maradékcukor adta édesség éppen csak érzékelhető.

A Villa Sandahl a 2006-os évjárat óta kétféle Rajnai rizling bort készít. A prémium bor a Golden Line, a második bor a Silver Line. A 2008-as borok több díjat is nyertek rangos nemzetközi borversenyeken.

Egy bronzérmet és egy dicsérő oklevelet a Decanter-től és egy ezüstérmet a Riesling du Monde versenyen. A Villa Sandahl az egyik első magyar pincészet, mely Rajnai rizling borral ilyen díjakat nyert és a legelső, mely mindezeket egy és ugyanazon borral érte el.

A Villa Sandahl nem rendelkezik önálló borászattal, a közelmúltban azonban hosszútávra szóló szerződést kötött Laposa Bencével (Bazaltbor-Badacsony Kft.), mely magában foglalja a fejlesztésekben történő együttműködést is. Ez a borászat a Villa Sandahl ültetvényeinek közvetlen közelségében található, és rendelkezik mindazzal a felszereléssel amit egy borász csak kívánhat. Bakó Ambrus az elkötelezett, minden részletre odafigyelő borász, aki a Villa Sandahl 2010-es évjáratát még magasabb színvonalra emelte. Bizonyítja ezt a borok nagy sikere a 2011. évi Sándor napi Bormustrán is (Tapolca, március 18.).

Thord, Christer és Gunnel nemrég további 6,5 ha kiváló szőlőterület kizárólagos használati jogát is megszerezte Ranolder János egykori veszprémi püspök badacsonyi nyaralója körül. Így összesen majd' 10 ha szőlőterületet művelnek - minek következtében Thord, Christer és Gunnel a Badacsony-hegy egyik legnagyobb, kizárólag csúcsminőségű területeket gondozó gazdaságának tulajdonosai. Szeremley László közreműködésével 5 év hosszúságúra tervezett rekonstrukció során alakítják át ezen újabb ültetvényeket is, hogy a legmagasabb szintű, korszerű elvárásoknak is megfeleljenek.

A Villa Sandahl rövid, mégis izgalmas működésének gyümölcseként 2011 nyarára 8 különböző bort kínálhat vendégeinek. 2006-tól 2010-ig, Rajnai rizlinget és Szürkebarátot, Golden és Silver Line minőségben egyaránt.

A Villa Sandahl szenvedélyes, minőségi borokat készítő borászat.

Célja, hogy Magyarország egyik legjobb, száraz fehérborokat előállító termelőjévé váljon. A Villa Sandahl hivatásának érzi, hogy Badacsony többi vezető borászatával karöltve visszaszerezze Badacsony egykori nemzetközi hírnevét.

Villa Sandahl Kft.
Római út 203/1
8261 Badacsony
Hungary

Sandahl International AB
Box 2045
331 02 Värnamo
Sweden

  Swedish