MENU

Home Page -
Introduction -
How to Order -
Vintage 2004 -
Vintage 2006 -
Vintage 2007 -
Vintage 2008 -
Vintage 2009 -
Vintage 2010 -
Wine & food -
Promotion mtrl -
Conferencing -
Map Location -
History Gallery -
Sights Gallery -
About Hungary -
Related Links -
About Us -

 
 

 

Villa Sandahl
Avsiktsförklaring

Villa Sandahl Kft startades 2004 av de två svenska bröderna Tord och Christer Sandahl och Christers fru Gunnel Sandahl. De hade länge planerat att börja på med vin på något sätt, och detta blev deras projekt. Thord är verkställande direktör på det svenska familjeföretaget inom transportbranschen, med cirka 200 trailers och 400 anställda. Christer och Gunnel är dator och kvalitetsingenjörer, och har i mer än 25 år varit involverade i den svenska vinföreningen Munskänkarna, och för de 10 senaste åren har Christer ingått i Munskänkarnas officiella smakpanel, för att skriva provningsprotokoll till deras medlemstidskrift, som månatligen sprids till 20 000 medlemmar i Sverige.

Villa Sandahl är sedan 2004 brukare av den 3,4 hektar stora Zsuzsanna vingård, belägen strax ovanför Pansio Óbester i Badacsony. Denna vingård har renoverats och är nu i strålande skick. Den viktigaste druvsorten är Rhen Riesling från 25 år gamla vinstockar, som ger perfekt mogna druvor vid sen skörd strax innan vintern sätter in.

Alsace topproducent och oenolog Fabien Stirn från Sigolsheim, är kontrakterad av Villa Sandahl och tillsammans med honom, har en Alsace grand cru vinframställning utvecklats för Villa Sandahl. Detta ger perfekta matchning mellan Badacsony storartade druvmaterial och toppmodern fransk vinframställning. Från pressningen utvinnes tre kvalitetsfraktioner, som får jäsa separat för senare tillblandning, för att ge antingen Silver och / eller Guld kvalitet. Vin som inte når upp till mycket hög standard säljs av. Jäsning sker i tre månader, med mycket mild jäst på omkring 11 grader Celsius.

Villa Sandahl tror på lågt skördeuttag om cirka 5000 kg per hektar, vilket utgör cirka 14 000 flaskor per år. Eftersom Zsuzsanna vingård inte är helt återställd ännnu, är nuvarande produktion bara hälften av detta i dag. Villa Sandahl befrämjar en vintyp från sen skörd av mogen frukt i kombination med god kropp och ren efter smak med knappt märkbar sötma från restsocker.

Villa Sandahl's har från årgång 2006 framställt två  Rieslingviner, ett högklassigt premiumvin kallat Golden Line och ett andravin som heter Silver Line. 2008 års viner har fått medaljer från de mest prestigefyllda vintävlingarna, ett brons och en hedersmedalj från Decanter och en silvermedalj från Riesling du Monde. Villa Sandahl är bland de första ungerska producenterna som fått dessa medaljer för Riesling, och definitivt den första att få båda utmärkelserna för samma vin.

Villa Sandahl har inget eget vineri, men har nyligen ingått ett långsiktigt avtal och förbättringsprogram med Laposa Bence på Bazaltbor Kft. Detta vineriet ligger nära Villa Sandahls vingårdar, och har allt en vinmakare kan önska. Bacó Ambrus är seriös och hängiven vinmakare, och med 2010 årgång har Villa Sandahl nått ännu högre i kvalitet, vilket bekräftades av "Sándors vinguidning", ett årligt Badacsony vinmakare-möte, som hölls i Tapolca den 18 mars 2011.

Nyligen har Thord, Christer och Gunnel köpt ensamrätt till ytterligare 6,5 hektar premiumvingårdar runt det tidigare biskopshuset i Badacsony. Detta blir nästan 10 hektar vingårdar tillsammans, och gör Tord, Christer och Gunnel till en av de största innehavarna av premiumvingårdar i Badacsony. Med stöd från Szeremly Laszlo, är fastställt en 5-årig förbättringsplan för renovering av dessa nya vingårdar till toppmodern standard.

Från Villa Sandahls korta men spännande historia, kommer till 2011 finnas en portfölj av 8 viner till försäljning, allt från årgång 2006 till 2010, inklusive Riesling och Pinot Gris av både Golden och Silver kvalitet.

Villa Sandahl drivs av stor passion för kvalitet, och har som mål att bli en av de bästa vitvinsproducenterna i Ungern. Villa Sandahl vision är att tillsammans med andra ledande vintillverkare i Badacsony, nu återupprätta Badacsonys internationella anseende till vad det en gång har varit.

Villa Sandahl Kft.
Római út 203/1
8261 Badacsony
Hungary

Sandahl International AB
Box 2045
331 02 Värnamo
Sweden

  Swedish